So True!! A MUST READ :D

So True!! A MUST READ :D

1. MULTI-TASKING
Women – Multiple process
Womens brains designed to concentrate multiple task at a time.
Women can Watch a TV and Talk over phone and cook.
Men – Single Process
Mens brains designed to concentrate only one work at a time. Men can not watch TV and talk over the phone at the same time. they stop the TV while Talking. They can either watch TV or talk over the phone or cook.

2. LANGUAGE
Women can easily learn many languages. But can not find solutions to problems. Men can not easily learn languages, they can easily solve problems. That’s why in average a 3 years old girl has three times higher vocabulary than a 3 yeard old boy.

3. ANALYTICAL SKILLS
Mens brains has a lot of space for handling the analytical process. They can analyze and find the solution for a process and design a map of a building easily. But If a complex map is viewed by women, they can not understand it. Women can not understand the details of a map easily, For them it is just a dump of lines on a paper.

4. CAR DRIVING.
While driving a car, mans analytical spaces are used in his brain. He can drive a car fastly. If he sees an object at long distance, immediately his brain classifies the object (bus or van or car) direction and speed of the object and he drives accordingly. Where woman take a long time to recognize the object direction/ speed. Mans single process mind stops the audio in the car (if any), then concentrates only on driving.

5. LYING
When men lie to women face to face, they get caught easily. Womans super natural brain observes facial expression 70%, body language 20% and words coming from the mouth 10%. Mens brain does not have this. Women easily lie to men face to face.
So guys, do not lie face to face.

6. PROBLEMS SOLVING
If a man have a lot of problems, his brain clearly classifies the problems and puts them in individual rooms in the brain and then finds the solution one by one. You can see many guys looking at the sky for a long time. If a woman has a lot of problems, her brain can not classify the problems. she wants some one to hear that. After telling everything to a person she goes happily to bed. She does not worry about the problems being solved or not.

7. WHAT THEY WANT
Men want status, success, solutions, big process, etc… But Women want relationship, friends, family, etc…

8. UNHAPPINESS
If women are unhappy with their relations, they can not concentrate on their work. If men are unhappy with their work, they can not concentrate on the relations.

9. SPEECH
Women use indirect language in speech. But Men use direct language.

10. HANDLING EMOTION
Women talk a lot without thinking. Men act a lot without thinking.

Life.. :’)

“…everybody has a past…
…everybody lives a present…
…everybody deserves a future…
…that was I and this is me…”

Hi, assalamualaykum warahmatullah wabarakatuh wamaghfiratuh waridhwanuh. Setelah sekian lama aku tak mengupdate apa apa kat sini, hari ni aku rasa macam nak kongsi something yg in Shaa Allah ada manfaat walaupun tak banyak. Based on the quote yg aku letak kat atas tu, aku rasa semua owg faham. Every body has the past and so to me. Bagi yg takda bad history tu, tahniah🙂 Anda dah berjaya menjalani hidup dgn baek. But I feel like sapa yg pernah merasai pahitnya dosa, dia akan merasai betapa nikmatnya pahala tu.🙂

Setiap owg yg pernah merasai kepahitan hidup, dia lebih tau macam mana rasa bahagia yg sebenaq. Bahagia saat dia dah mula mengenal Tuhan in exact way. Bahagia saat dia tau ujian tu adalah tanda Allah ingat kat dia. Bahagia sebab dia tau ujian itu pahit sebab pahala sabar itu manis. Bahagia sebab dia tau di sebalik setiap pengorbanan dia, ada syurga yg sedang menanti in Shaa Allah. So, you and me; we have no right to blame the sinners. We can only hate the sin, not the sinners. Because everybody deserves a future. Banyak manusia hari ni, they only wanna judge. They love judging. Because they’re paid by doing judging maybe. Haha. For example, seorang lelaki yg playboy, tak mustahil dia akan jadi prayboy one fine day. So, don’t judge them by their pasts lah.

Kisah aku. Hmm. I WAS a lil bit naughty girl. But now, I found Allah still loves me. Sejauh mana pon aku tinggai Dia dulu, Dia tak penah tinggai aku. Walaupun kadang-kadang ujian yg mendatang tu sangat dan tersangat perit sampaikan hati ni rasa macam kena tikam. Kelemahan ni kadang-kadang rasa macam pilihan untuk mati tu lah yg paling baek. Tapi aku tak boleh give up. Aku tak boleh menyerah sebelum berjuang. Aku nak menyeru semua yg baca luahan ni untuk bersabaq. And say to your heart, All Is Well. Mungkin dia tak dapat menyelesaikan masalah tapi dia dapat memberikan kita kekuatan untuk menghadapi masalah tu. Seriously.🙂

Dalam kita bersabaq tu, mungkin berjuta kali kita terpaksa pretending to be a strong person. May be or may be not. Sebab ada yg betoi betoi dapat kekuatan dengan bersabaq. If tak tahan sangat, kalau rasa nak menangis, menangis ja. In Shaa Allah it helps. Sebab tangisan itu bukan melampaui tahap kesabaran. Rasulullah S.A.W sendiqi menangis kesedihan ketika Putera Baginda, Ibrahim meninggal dunia. Itu bukan bermakna kita ni dah tak boleh terima takdir. Itu fitrah. Fitrah bilamana hati terasa sakit, mata menangis.🙂

So, sesapa yg penah patah hati, kembalilah kepada Allah. Jadikan dia tempat kita meluah rasa suka dan duka.🙂 Sebab He’s all ears. Sentiasa dengaq rintihan hambaNya. Allah takkan menzalimi hambaNya yg meminta kepadaNya. But, you all MESTI SABAQ. SABAQ la. Hidup itu lebih indah dengan kesabaran. Live well or Live hell? We choose. Kehidupan…..

So, akhirul kalam, mohon maaf jika tersalah bicara terkasar bahasa terbuat anda takpuas hati di mana mana. ‘Asa Allah an yarhamakum fiddarayn; addunya wal akhirah. Allahumma Amiin.

First Post : AURAT !

Peace be upon you dear readers🙂 Alhamdulillah ‘ala kulli haal. Every good thing comes to us, don’t forget to say Alhamdulillah. Also pada all the tests He put us through. Sebab nikmat tu kadang-kadang ujian dan ujian tu kadang-kadang ( atau mungkin semestinya ) ada nikmat yg menanti. Sebelum kita pi lagi jauh topic ni, meh kita define aurat. Aurat is certain parts of the body yg MESTI kita tutup. ( Abaikan my broken English kay ? asal paham, haha ) Okay. Sebenaqnya post ni lebih kepada kewanitaan. Aurat wanita tu her whole body except tapak tangan n muka. Kan ? Tapi, masih ramai yg takmau paham, tak paham atau buat buat tak paham. Owg suruh tutup aurat, dia pi balut aurat. Haih. Meh kita tengok satu satu pakaian yg menjadi kebiasaan wanita memakainya. ( Tudia ayat skema )

Tudung : tak kisah la tudung labuh ka tudung bawai ka tudung siakap ka tudung saji ka, JANJI TUTUP DADA ANDA. Haha. Err, rasa nak share pasai hasrat MURNI aku nak bertudung labuh secara istiqamah menjelang 2013. Mula mula rasa macam tu, tapi bila aku peghati tudung labuh la ni, banyak yg jarang. Nampak kaler telinga habeh ! ( hiperbola sikit ) So, aku bercadang untuk bertudung yg menepati syariat ja. Tak kisah la pashmina or whatsoever. Haa, lagi satu. Cakap pasai tudung bawai, laa nii tudung bawai jarang cek oii. Apa guna tudung bidang 75′ tapi nampak leher. Huh, beli la inner kat supermarket nu. RM8 ja. Pakai inner neck tu tutup leher. Baru la selamat pakai tudung jarang jarang ni.

Scarf : Kalau rasa tak pakai scarf, tak nampak rambut, ikot suka. Tapi kalau anak rambut sampai kening takleh nak kata apa la.

Baju kurung : Haa. Yg ni kurang menarik nak kupas. Kikiki. Bukan apa. Baju kurung la ni banyak pesyen. So, ikot hampa laa nak pakai pesyen kurung ka sangkaq macam mana pon. Janji tak ketat, tak jarang. Yg peliknya, zaman la ni baju jarang kat tangan. Ketiak bepeluh pon boleh nampak dari luaq. Hindarkan baju sebegitu ya. Lagi satu, baju tu kalau boleh jangan satin satin sangat. Melekat derr.

Jubah : Jubah ni pakaian rasmi aku kalau keluaq. HAHA ! Jubah zaman la segak segak. Tapi aku lagi suka jubah plain. Tak tebukak terjahit sana sini. Ikot la kan nak pakai jubah macam mana. Jangan ketat jangan jarang jangan melekat.

Seluaq : Sebenaqnya zaman la ni susah dah nak cari pompuan lekat dengan kaen 24 jam. Yg lekat dgn seluaq 24 jam ramai HAHA ! Seluaq ni payah la nak cari yg straight cut. Seluaq pompuan la. Bukan seluaq laki. So, kalau pakai seluaq tu, mesti nampak bentuk betis tu. Bunting padi, guni beras, semua ada. Kalau nak pakai seluaq macam tu, buat balek umah tok dah la. Haha. Kalau nak keluaq pi jalan jalan tu, pakai yg straight cut n tak ketat. Nampak la comel banyak ( bukan comel sikit ) . Kalau nak pakai seluaq tadika dulu dulu boleh, tapi dalam rumah depan mahram cukup. Haha. Aku takmau bincang bab jeans tak jeans sebab bukan haram pon pakai jeans. Haram pakai seluaq nampak bentuk kaki ja.

T-shirt : Tak banyak nak komen. Biaq tak ketat selesa dipakai dan longgar. Dan bagi bawah bumper kay. T-shirt takda yg jarang kot noh ? Kalau ada pon t-shirt murah ja kowt. Ntahla. Tu apa yg aku nampak la sepanjang 17 taon hidup. Lagi satu, t-shirt tangan pendek takyah dok buat style pakai dgn inner. Kalau nak buat jugak, pastikan saiz inner lebih 3 4 kali ganda. Contoh : saiz asal : S , saiz inner : XXXXL.🙂

Hand socks : Jubah tangan luas, minta tolong pakai. Haaa, jangan nak buat style sendiqi pakai t-shirt tangan pendek dgn hand socks naa. Hand socks tu balut tangan anda. Konsep tutup aurat tu bukan sama sekali balut aurat.  

Petticoat : Kalau pakai baju kurung, elok pakai benda ni. Supaya bila bayu bertiupan. guni beras anda tidak terkelihatan bentuknya. >_< Pakai jubah pown boleh pakai ni. Tapi rasa macam jubah lagi matching dengan seluaq.

Socks ( sarung kaki ) : Kikiki. Aku suka bab stokin ni. Sebab stokin yg sering membaluti kaki gadis muslimah ni ada dua jenis. Satu katun katun. Satu kosong macam owg tua suka pakai. Jenis katun katun ni kena beringat sebab ada yg kecik >_< pendek sangat. Hindarkan daripada membelinya. Kaki nak masok keta, nampak sikit betis tu. Walaupun dia tebai, tapi hati hati jangan tersalah memilih. Beli yg panjang sikit. Agak naek keta kaen terselak tak nampak kaki tu. Yg jenis stokin macam sandy tu, ( tapi sandy berkualiti la, fokus yg tak berkualiti ni ) , panjang elok dah. Tapi sayang sekali, kejarangan di situ.😦 Contohnya, stokin tu kaler hitam. Tapi nampak koko tapak kaki kat belakang sebab terlampau nipis. Kalau ada jenis tu, pakai jgn tarik tinggi sangat, sebab dia meregang n nampak warna kulit. Tapiiiiiiiiiii, ada satu syndrome bab stokin ni. Jenis pakai stokin londeh. HAHA ! Pandai pandai la bagi tak londeh noh. Boh getah. Kalau nazak sangat, ganti baru.

 

Rasanya tu ja aku nak beletiaq pasai pakaian. Bukan bajet baguih. Tapi, menegur tak salah kan ?😉 So, apa apa masalah atau aku tersalah, aku mintak ampun. Jangan marah aku. Budak baru nak belajaq. :’) Setakat ni dulu leteran nenek, semoga anda dapat manfaat. LIVE WELL OR LIVE ? WE CHOOSE.